Read English Version
See Pictures

W planach mam dłuższy kolejny post, ale zanim powstanie, napiszę kilka słów o mojej kanadyjskiej fascynacji roślinami i możliwościami ich wykorzystania.

W Kanadzie dowiedziałam się, że młode pędy paproci są jadalne i całkiem smaczne, jeśli przyrządzimy je w odpowiedni sposób. Maj jest okresem, kiedy wyrastają i trzeba się spieszyć ze zbieraniem, by zdążyć, zanim się rozwiną. Znajmość roślin dziko rosnących w lesie, umiejętność ich rozpoznawania i korzystania z darów lasu ekscytuje mnie i inspiruje. Mam ochotę poznawać więcej i więcej.

Młode pędy paproci trzeba wpierw ugotować, w przeciwnym razie będą gorzkie. Po tej wstępnej obróbce można je na przykład usmażyć na maśle z czosnkiem albo dodać do sałatek. Smak przypomina mi szparagi.

Oprócz sięgania po to, co natura daje nam sama bez naszego trudu, zapoznaję się z ogrodnictwem. Przedstawiam Wam moje tegoroczne doniczkowe cudo – lawendę. Często służy jako dodatek do naturalnych kosmetyków, mydeł, balsamów. Ma także właściwości lecznicze. Zarówno liście, jak i kwiaty stanowią ciekawą przyprawę. Liście można wykorzystać jako dodatek do mięs i innych dań wytrwanych, a kwiaty do wypieków. Ciekawym pomysłem jest dodanie suszonych kwiatów do słoika z cukrem i pozostawienie na jakiś czas. Cukier nabiera wtedy lawendowego aromatu i z pewnością urozmaici nasze wypieki.

20170526_134040

20170513_075353

20170509_161520

 

I have a plan for next long post, but in the meantime I wanted to write a few words about my canadian hobby: plants and their uses.

In Canada I got to know that fiddleheads are edible and quite tasty, if we cook them in the proper way. May is the time, when they grow and you have to hurry before they grow into ferns. Knowledge about wild plants and the ability to recognize them and to use them inspire me. I would like to know more and more.

Fiddleheads have to be boiled first, otherwise they will be bitter. After this preliminary process you can for example fry them with butter and garlic or add to salad. The taste is similar to asparagus.

I started to learn gardening this year. One difference between going for wild plants and gardening is that it comes without much effort. Gardening involves a lot of your work where finding wild foods, you just need to know what to look for and where to find it.

I am presenting you my potted marvel of this year – lavender. It serves often as an extra ingredient in natural cosmetics, soaps and lotions. It has healing properties as well. Both leaves and flowers are an interesting spice. The leaves you can add to your meat and the flowers use for baking.

It is an interesting idea to add dry flowers to a jar with sugar and leave it for a while. Sugar takes the lavender scent and it will enrich your baking.

Reklamy