Read English Version

GULASZ Z SARNY

Moje pierwsze kuchenne poczynania z dziczyzną zaowocowały, wydaje mi się, całkiem udanym gulaszem z sarny. Dodałam suszone śliwki, co jest moim sekretnym sposobem na urozmaicenie smaku mięsnych potraw.

Składniki:

  • sarnina 500 g. (na gulasz; może być łopatka)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 4 suszone grzyby
  • 4 suszone śliwki
  • 200 ml czerwonego wina
  • 400 bulionu
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, cząber, 4 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren jałowca, 2 liście laurowe
  • 2 łyżki mąki

 

Mięso pokrój w kostkę. Dodaj do niego sól, pieprz, majeranek i cząber. Wetrzyj przyprawy w mięso. Odstaw na co najmniej pół godziny.

Pokrój cebulę w kostkę. Do garnka wlej kilka łyżek oliwy, dodaj cebulę i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmaż przez 2-3 minuty. Dodaj mięso. I smaż kilka minut. Zalej winem. Chwilę gotuj. Dolej bulionu, dodaj ziele angielskie, liść laurowy , jałowiec, i cząber. Dodaj pokrojone na paski suszone śliwki i suszone grzyby. Gotuj na wolnym ogniu ok. 1- 1,5 godz.

Na koniec rozmieszaj 2 łyżki mąki w 1/4 szklanki wody. Dolej do gulaszu i zagotuj.

Podawaj z ryżem, kaszą lub pyzami.

wp-1489592524520.jpg

wp-1489592537353.jpg

wp-1489592494629.jpg

wp-1489592506516.jpg

wp-1489592482739.jpg

I think that my first cooking experiments with wild game gave me quite a good venison goulash. I added prunes, which are my secret weapon for a variety of tasty meat meals.

Ingredients:

  • venison (meat for goulash, for example from shoulder)
  • 1 onion
  • 2 garlic cloves
  • Oil
  • 4 dried mushroom
  • 4 prunes
  • 200 ml of red wine
  • 400 ml of stock
  • Spieces: salt, pepper, marjoram, savory, 4 allspice berries, 5 juniper berries and 2 bay leaves
  • 2 spoons of flour

 

 

Cut meat into cubes. Add salt, pepper, marjoram and savory. Rub spices in meat. Leave meat aside for half an hour.

Cut onion into cubes. Pour a few spoons of oil into a pot, add onion and finely diced garlic cloves. Fry for 2-3 minutes. Add meat and fry for a few more minutes. Pour wine and simmer for another few minutes. Add stock, allspice berries, bay leaves, juniper berries and savory. Cut the prunes into strips and add them as well as the dried mushrooms. Simmer for about 1- 1,5 hour.

In the end mix 2 spoons of flour in ¼ cup of water and add it to the goulash and bring it to a boil and let simmer for 2-3 min.

 

Serve with rice, barley groats or pyzy (polish steamed bread buns).

 

Reklamy