Read English Version
Mój pierwszy wpis w “od kuchni” rozpoczynam od tradycyjnej polskiej potrawy, która jak dotąd smakowała każdemu Kanadyjczykowi. Nie jest to danie tak znane w Kanadzie jak polskie pierogi, jednak równie smaczne.

Spotkałam się też z przepisem na bigos w tutejszej książce kucharskiej, który zupełnie nie odpowiadał sposobom, w jakie przyrządza się go w Polsce. Postanowiłam więc napisać mój własny przepis.

Składniki:

  • 1,5 kg kapusty kwaszonej ( Najlepiej użyć tej “prawdziwej” kwaszonej solą.Wiem, że trudno dostać taką w Kanadzie, więc w razie braku możliwości można użyć innej np. kwaszonej winem albo zrobić własną)
  • 1 kg kapusty białej
  • 2 kg mięsa jak na gulasz (np. wieprzowe – karkówka)
  • 0,5 kg kiełbasy
  • 100 g boczku
  • 1 cebula
  • kilka suszonych śliwek
  • 150 ml koncentratu pomidorowego
  • 30 g grzybów suszonych
  • przyprawy: 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, sól

Grzyby umyć i namoczyć w gorącej wodzie. Mięso pokroić w kostki i przesmażyć z cebulą. Kapustę kwaszoną przepłukać na sitku zimną wodą. Następnie zalać zimną wodą i gotować 30 min. Kapustę białą poszatkować, zalać zimną wodą i gotować 30 min. Pod koniec gotowania kapustę białą osolić. Następnie obie kapusty połączyć oraz dodać mięso z cebulą i koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Następnie dodać suszone śliwki oraz pokrojone suszone grzyby wraz z wodą, w której się namaczały. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko razem gotować ok. godziny, często mieszając.

 


 

My first entry “in the kitchen” I am starting with a traditional polish dish, which every Canadian has liked so far. It is not known as well as pierogies, but it is also tasty. I read a recipe for bigos in a local cookbook and there was a totally diffrent way to prepare it than the polish method. I decided to write my own recipe.
Ingredients:

  • 1 kg sauerkraut (The best is “real” saurekraut which was turned sour only with salt. I know that it is not easy to get this in Canada, so you can use wine sauerkraut or make your own)
  • 1kg cabbage
  • 2 kg meat for stew or stirfrys (pork, beef, moose or venison)
  • 0,5 kg sausage
  • 100 g bacon
  • 1 onion
  • a few prunes
  • 150 ml tomato paste
  • 30 g dried mushrooms (best are boletes but you can use field muschrooms or whatever type you want. I don’t recommend chantrelles as they have a flavour that contrast that of bigos)
  • spices: 3 bay leaves, 5 allspice berries(not the typical spice you find in powder form from Club House, it looks similar to pepper corns)
  • salt

 

Wash mushrooms and soak them in hot water. Cut the meat, sausage and bacon into cubes about 2.5cm in size and fry them up with onion. Rinse sauerkraut in cold water. Put the sauerkraut in a pot and fill with water until the water is about 2.5cm over the sauerkraut, bring to a boil and simmer for 30 minutes. Chop cabbage, put it in another pot and fill it with water until the water is 2.5cm over the cabbage, bring to boil and simmer for 30 minutes. After that, season the cabbage with salt to your liking. Mix sauerkraut and cabbage and add meat with onion and tomato paste. Mix everything together. Add prunes(they can be whole or sliced) and sliced mushrooms(with the water that you used to soak the mushrooms with). Add bay leaves and allspice berries. Simmer everything together for one hour and stir often.

Reklamy